Sluttäckning av Kolsrum
Just nu pågår projekteringen för sluttäckningen av deponin vid Kolsrums avfallsanläggning. Projektet ska vara klart till slutet av år 2030.
När en deponi ska stängas täcks den med en tät duk som sedan fylls över med ett skyddande lager jord. Det kallas för sluttäckning och ska göras när deponin inte längre används. I dagens samhälle vill vi återanvända våra sopor i stället för att bara slänga dem. Därför är det rätt att sluttäcka våra gamla deponier.
Det skydd som sluttäckningen ger ska fungera under flera hundra år. Det är därför mycket viktigt att arbetet utformas på rätt sätt. Deponin omfattar cirka tre hektar, det vill säga 30 000 kvadratmeter, och klassas som en deponi för icke-farligt avfall.
Den nya ytan kan sedan användas för bland annat betesmark, plantering av energigrödor, sportverksamhet, solcellsparker med mera.
Vill du veta mer eller har frågor?
Kontakta Högsby kommun via telefon 010-356 50 00.
Övriga deponier
I Högsby kommun har det historiskt bedrivits både jordbruks-, trä- och industriverksamhet med stor påverkan på vår närmiljö. Ett förorenat område är en plats som är förorenad på ett sätt som gör att den kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.
De förorenade platserna benämns som objekt och sorteras in i olika riskklasser. Objekten med riskklass ett och två har hög miljöpåverkan, vilket innebär att dessa bör undersökas. Huvudprincipen i miljöbalken är att den som har förorenat ska stå för efterbehandling av förorenade områden.
I Högsby kommun arbetar vi nu med ett statligt finansierat objekt där Länsstyrelsen i Kalmar län är tillsynsmyndighet. Under 2024 pågick fältarbeten i form av provtagning av mark, vatten och luft för att kunna säkra om det kommer att behövas någon vidare åtgärd. Projektet beräknas vara slutredovisat under första månaderna av 2025.