Det är ägaren eller nyttjanderättshavaren som har ansvar för det. Myndighetsnämnden kan ålägga den ansvarige att vidta åtgärder om det behövs. Bara om det är av särskild betydelse med hänsyn till hälsoskyddet ska kommunen se till att åtgärder vidtas. Det gäller alltså om det finns risk för sjukdom eller epidemier som inte kan knytas till särskilda fastigheter eller lokaler.

Om du bor i hyreshus och anser att det finns djur runt din bostad som ger upphov till olägenhet ska du i första hand kontakta din fastighetsägare. Det är ägaren som har ansvar för att sanering blir utförd. Fastighetsägaren får i sin tur kontakta ett skadedjursbolag som hjälper till med saneringen. Om problemet ändå kvarstår kan du kontakta miljö- och byggkontoret.

Fåglar

Miljö- och byggkontoret får varje år in samtal från människor som störs av kajor som låter och smutsar ner. Det bästa sätten att förebygga problemet är att minska tillgången på mat samt att minska trivseln för fåglarna.

Det finns inga planer på någon typ av bekämpning som att skjuta av fåglarna, utan istället går det att genomföra förebyggande åtgärder och man behöver även acceptera att kajan är en del av samhället och den biologiska mångfalden.

Eftersom kajan är en allätare är det viktigt att hålla rent och inte lämna matrester tillgängliga. Som enskild fastighetsägare kan man försöka skrämma bort kajorna från fastigheten med hjälp av ögonattrapper, skrämselballonger, blåa och reflekterande remsor, rovfågelssiluetter, uggleattrapper med mera, men ofta vänjer sig kajorna efter en tid.

För att hålla rent och få bort kajspillning på allmänna ytor, såsom torg och gångbanor, använder ÖSK (Östra Smålands Kommunalteknikförbund) sopmaskin i kombination med vattenspolning. Fastighetsägare har ansvar att hålla rent på trottoaren utanför fastigheten.