Innan du installerar

Underrätta miljö- och byggkontoret innan du installerar eller konverterar utrustning på sammanlagt 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) eller mer.

Kontroll av din anläggning

Du som bedriver en yrkesmässig verksamhet och har utrustning som innehåller köldmedier är ansvarig för att din anläggning regelbundet kontrolleras av certifierad kylentreprenör. Hur ofta din anläggning ska ha kontroll beror på hur mycket koldioxidekvivalenter den innehåller.

Mängden koldioxidekvivalenter - Läckagekontroller

  • 5 ton CO2e eller mer - 1 gång per 12 månader
  • 50 ton CO2e eller mer - 1 gång per 6 månader
  • 500 ton CO2e eller mer - 1 gång per 3 månader

Om utrustningen har ett läckagevarningssystem fördubblas tiden mellan kontrollerna.

Årsrapport

Varje år ska du rapportera resultatet av anläggningens läckagekontroll till miljö-och byggkontoret. Rapporteringen ska du göra senast 31 mars för året som har gått. Till exempel läckagekontrollen för 2024 ska skickas in till oss senast 31 mars 2025.

Förbjudna köldmedier

Det är förbjudet att:

  • installera stationär kyl- och frysutrustning med GWP-faktor på 2 500 eller mer.
  • vid service och underhåll fylla på befintliga kyl- och frysutrustningar med en fyllnadsmängd på 40 ton koldioxidekvivalenter eller mer med nyproducerat köldmedium med GWP-faktor på 2 500 eller mer (undantag är utrustning som används för att kyla produkter under -50°C).

Skrotningsintyg

När du ska skrota en anläggning eller utrustning måste du anlita en certifierad tekniker. Det är du som operatör som ansvarar för att köldmedierna har tagits omhand på ett kontrollerat sätt.

Skrotningsintyget ska godkännas och undertecknas av dig och skickas in till miljö- och byggkontoret. Redovisa skrotning senast i årsrapporten. Det går också bra att skicka in skrotningsintyget direkt om hela anläggningen skrotas.

Avgifter

Om du som ansvarig för anläggningen inte följer kraven enligt förordningen om florerande växthusgaser är myndighetsnämnden skyldiga att fatta beslut om miljösanktionsavgift. 

Myndighetsnämnden tar ut avgift för handläggningen enligt miljötaxan.