Via mina sidor kan du få information om när dina avfallskärl töms, anmäla utebliven tömning eller beställa extra tömning av kärl, latrin eller slam.
GDL ansvarar för hämtning och insamling av allt hushållsavfall. På hämtningsdagen är det viktigt att du ställer kärlet på en plats som är högst fyra meter från gatan eller hämtningsplatsen. Kärlet måste dessutom stå på sin plats före klockan 6.00. Annars kanske inte dina sopor blir hämtade. Ställ gärna fram kärlet kvällen innan om det inte är möjligt att alltid låta den stå på hämtningsplatsen.
För dig som är villa- eller fritidshusägare
Du som fastighetsägare kan inte vägra fastighetsnära insamling. Större förpackningsavfall som inte får plats i kärlen ska du lämna vid återvinningsstationen eller återvinningscentralen. Vilka avgifter som gäller för dig och ditt hushåll hittar du via renhållningstaxan.
Kompostering av matavfall
Mycket av det som slängs i de vanliga hushållssoporna kan varmkomposteras. Ungefär en tredjedel av vikten i en soppåse är komposterbart material. Det kan till exempel vara:
- Rens från kött, fisk och annan mat.
- Skal från ägg, potatis, apelsin och andra frukter.
- Blad och blast från sallad, kål, morötter och andra grönsaker och rotfrukter.
- Kaffesump och allt du skrapar bort från tallriken med hushållspapper.
- Gammalt bröd och andra gamla rester. Allt som blivit mögligt och härsket.
- Vissna blommor och alla blad som du plockar av från dina gröna växter.
Om du vill varmkompostera ditt matavfall måste du först lämna in en anmälan till miljö- och byggkontoret. Ta del av mer information om avfallsdispenser.